Ölçme Değerlendirme Yöntemleri
- Temel Ölçme Değerlendirme
- Ölçme Değerlendirme Sonuçlarını Okumak ve Yorumlamak
- Açık Uçlu Soru Yazma Teknikleri
- Çoktan Seçmeli Soru Yazma Teknikleri
- Alternatif (Tamamlayıcı) Ölçme Değerlendirme
- Üst Düzey Zihinsel Becerilerin Ölçme Değerlendirmesi
- Farklılaştırılmış Öğretim ve Ölçme Değerlendirme
- Dil becerileri ve Ölçme Değerlendirme (Okuma, Yazma ve Dinleme)
- Web 2.0 Araçları ve Ölçme Değerlendirme
- Yaratıcı Drama ve Ölçme Değerlendirme
- Ölçek ve Envanterlerin Eğitimde Kullanılması
- Pilot Yazılım Sınavmatik Soru Bankası ve Ölçme Değerlendirme
- Atlas Yazılım K12Net ve Ölçme Değerlendirme
- SPSS ve Ölçme Değerlendirme
Ölçme ve Değerlendirme ile ilişkili temel kavramların ele alındığı bir eğitimdir.
Eğitimin amacı, öğrenme ortamında sıklıkla başvurulan ölçme değerlendirme araçlarını tanımak, bunlar hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olmak, kullanım alanlarını ve amaçlarını irdelemek ve ölçme değerlendirme sonucunda elde edilen verilerin yorumlanması ile ilgili temel düzeyde bilgiye sahip olmaktır.
Eğitim sürecinin en önemli unsurlarından olan ölçme değerlendirmeden elde edilecek sonuçların nasıl ve nerede kullanılacağı ile ilgili farkındalığı artırmak amaçlanmaktadır.
Bu eğitim ayrıca sonuçların okunması ve kullanılmasına etki edecek en temel değişken olan ölçme değerlendirmenin amacını da ele alarak geniş bir perspektiften ölçme değerlendirme sonuçlarına nasıl bakılacağı hakkında beceri geliştirmeyi hedeflemektedir. Uygulamalı bir çalışmadır.
Öğrenme ortamında sıklıkla başvurulan açık uçlu soruların hazırlanması ile ilgili olarak, planlama, oluşturma, deneme, uygulama ve yeniden gözden geçirme aşamalarını ele alan bir eğitimdir.
Ayrıca bu tipteki soruların hazırlanmasında dikkat edilecek noktaların da ele alındığı atölye ile bütünleşik bir çalışmadır.
Öğrenme ortamında sıklıkla başvurulan çoktan seçmeli soruların hazırlanması ile ilgili olarak planlama, oluşturma, deneme, uygulama ve yeniden gözden geçirme aşamalarını ele alan bir eğitimdir.
Ayrıca bu tipteki soruların hazırlanmasında dikkat edilecek noktaların da ele alındığı atölye ile bütünleşik bir çalışmadır. Ayrıca ulusal sınavların (TEOG, YGS, LYS) temel özellikleri de eğitim içeriğinde ele alınan konulardandır.
Yapılandırmacı öğretim programları ile birlikte öğrenme yaşantılarının parçası haline gelen Alternatif (Tamamlayıcı) Ölçme Değerlendirme araçlarının modül modül ele alındığı uygulamalı bir eğitim içeriğidir.
Bu eğitimlerde; portfolyo, performans görevi, dereceli puanlama anahtarı, kontrol listesi, gözlem formu, öz değerlendirme, akran değerlendirme ve diyagramı, kavram haritası vb. ölçme değerlendirme araçları ihtiyaç doğrultusunda seçilerek ele alınmaktadır.
Yoğun öğrenme içeriklerinin ölçülmesi sırasında sıklıkla ihmal edilen veya arka plana itilen üst düzey zihinsel becerilerin ölçülmesi ile ilgili temel farkındalık ve beceriyi kazandırmak amacıyla gerçekleştirilen bir eğitimdir.
Eleştirel Düşünme, Analitik Düşünme, Bilişsel Düşünme, Yaratıcı Düşünme, Problem Çözme, Karar Verme, Empati Kurma ve İletişim gibi beceriler için ayrı programlar oluşturulmuştur.
Günümüz eğitim yaklaşımlarında, öğrencilerin bireysel farklılıklarından yola çıkılarak, farklı öğrenme biçimlerine ve deneyimlerine ihtiyaç duydukları kabul edilmektedir.
Bu noktadan hareketle, oluşturulan öğrenme ortamlarında ölçme değerlendirme araçlarının nasıl şekillendirilebileceği ve dikkat edilmesi gerekenleri ele alan bir eğitim programıdır.
Kendi içerisinde ayrı bir eğitsel yapı bulunduran dil becerilerinin ölçme değerlendirmesinde diğer öğretim programlarından farklı noktaların vurgulandığı okuma, yazma ve dinleme becerileri için ölçme değerlendirmenin temel özelliklerinin ele alındığı bir eğitimdir.
Eğitimde teknoloji kullanımının hız kazandığı günümüz eğitim ortamlarında buna uygun ölçme değerlendirme uygulamalarının nasıl kullanılabileceğini örnekleriyle ele alan bir eğitimdir.
Yaratıcı drama öğretmenlerin öğrenme yaşantılarını düzenlerken gün geçtikçe daha sık başvurduğu bir öğretim yöntemidir.
Ancak bu yöntemin kullanıldığı durumlarda sıklıkla klasik ölçme değerlendirme süreçlerine başvurulduğu görülmektedir. Oysa yaratıcı dramanın kullanıldığı öğrenme ortamlarında farklı ölçme değerlendirme uygulamaları gerçekleştirilmelidir.
Bu açıdan öğretmenlerin yeterliliklerini artırmak amacıyla oluşturulmuş, yönteme uygun araç kullanımına odaklanan bir eğitimdir.
Bu eğitimde öğrenme ortamına doğrudan etkisi bulunan eğitsel ve psikolojik faktörler için geliştirilmiş özel ölçek ve envanterlerden elde edilen verilerin, öğrenme süreçlerinin kontrolünde nasıl kullanılabileceği ele alınmaktadır.
Özellikle tutum ölçekleri ve öğrenme stilleri envanterlerinden elde edilen verilerin kullanımı üzerinde durulmaktadır.
Eğitim kurumlarında sıklıkla kullanılan ölçme değerlendirme yazılımlarından biri olan Sınavmatik Soru Bankası ve Ölçme Değerlendirme yazılımının kullanımı, analiz ve tablolarının okunması ve yorumlanması ile ilgili becerileri geliştirmeyi amaçlayan bir eğitimdir.
Eğitim kurumlarında sıklıkla kullanılan ölçme değerlendirme yazılımlarından biri olan K12Net yazılımının kullanımı, analiz ve tablolarının okunması ve yorumlanması ile ilgili becerileri geliştirmeyi amaçlayan bir eğitimdir.
Ölçme değerlendirme için kullanılabilecek üst düzey bir istatistik programı olan SPSS programının eğitim uygulamaları içerisinde nasıl kullanılabileceği ile ilgili farkındalık ve bilgi kazandırmayı amaçlayan bir eğitimdir.
Ayrıntılar için lütfen bizimle iletişime geçiniz.